понеделник, 16 януари 2017 г.

Вехнещи права

При незадоволителни икономическа самостоятелност и стопанисване в НРБ, правото на човека да получава според труда си се реализираше половинчато. Недостатъците на разпределението започнаха да предизвикват агресивност. В съчетание с неудовлетворена потребност от самоутвърждаване агресивността нараства.

Възникващи неформални групи водят и до колективно отклоняващо се поведение. За това способстваше и недоволството от възрастовите привилегии. Висотата на общественото поведение на човека слабо зависеше от личните му постижения. Законът за разпределението според труда се прилагаше все по-формално. Млади хора се оплитаха във фактическата мрежа от връзки и ходатайства. Липсата на защитни психологически бариери, при неотчитането на разнообразието на интересите, се изразява чрез своеобразно бягство в света на музиката.

При влошена икономическа ситуация започна да оскъднява приложението и на другите права. Още в началото си Народната република, освен с правото на труд, превъзхождаше сегашната република с правото на безплатно здравеопазване. Здравеопазването, въпреки ниските заплати на медицинския персонал, не беше толкова зле, колкото днешното. С правото на безплатно образование и тогавашното обучение не отстъпваше на настоящото.

* * *

При власт, действаща в „името на народа“, нямаше достатъчно реални права за самоуправление. Правото на личността да избира беше ограничено, защото предложенията на кандидати за най-важните изборни длъжности се правеха от партийните органи. Досущ като в наши дни. За такива длъжности нямаше кой да предложи безпартийна кандидатура. Изборите с един кандидат бяха по-малката беда.

При ниско ниво на институционализация на политическите права на суверена, правото на мнозинството хора да бъдат избирани фактически беше суспендирано. Такова остава и в сегашната република. Правото ни да участваме във функционирането на политическата система бе ограничено, а днес приложнието му клони към нула. Изразяването на лична политическа позиция на обикновения гражданин в НРБ не всякога се приемаше безобидно. Днес, като изключим интернет-дебрите, по нормален членоразделен начин е невъзможно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар