вторник, 26 февруари 2019 г.

Политическа позиция и отчитане!

Изборът на политическа позиция предполага знание за обществената необходимост. Изборът зависи от йерархизацията на ценностите. Доколкото свободата е съвършена спонтанност (Лайбниц), тя е невъзможна нито за съвършените анархисти, нито за подобни партийци.

Партиите се сменят в управлението, за да е по-сигурно опазването му от достъп на безпартийните в него. Вече десетилетия разногласията между тях са далеч от същността на политиката. В съгласие партийците-народни представители определят първо заплатите си и после мислят от какви спорове ще печелят повече гласове на избиратели. Заплатите си не ги обосновават в предизборните платформи. Устремени към по-многобройно представителство, те не държат сметка за отстраняването на по-кадърни съперници.

* * *

Понякога управляващите отчитат изпълнението на обещаното. Направените необещани уволнения не ги отчитат. Информационната политическа култура за нас все още е далечно бъдеще.

Номинирането по заслуги също не гарантира такава култура. Но избирателските номинации ще правят по-възможен контрола над избраните, на които едни избиратели знаят доброто, други – лошото. За предложените от партиите се казва само хубавото.

Информационните процеси се развиват стихийно и мнозинството избиратели често са неинформирани за липсата или нивото на демократизация в различните държавни органи. Липсва рационално използване на информационния потенциал на България. Много бъркотии остават секретни и под предлога „квалифицирана информация“.

Стоян Съботинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар