петък, 17 януари 2020 г.

Критика „за възможна манипулация“

В Решение No 9 от 28 юли 2016 г. Конституционният съд на република България посочва, че едновременно с разглеждането му „като средство за пряко участие на гражданите в процеса на осъществяването и контрола на държавната власт ... референдумът е и критикуван за възможна манипулация при прякото взимане на решения от гражданите“. Това е така в действителност.

Но няма никаква гаранция, че при избирането на Велико народно събрание манипулацията е по-малко възможна. Независимо че в състава му се предвиждат 160 народни представители повече, отколкото в обикновеното Народно събрание, ВНС фактически също е едно променящо се парламентарно мнозинство. Възможността пряката демокрация и с неговия избор да бъде компрометирана не е изключена.

Предизборните манипулации при произвеждане на избори за народни представители са и по-възможни, и по-вероятни, отколкото при произвеждане на национален референдум. По-вероятно е и купуването, и продаването на гласове. При гласуването на референдум има групова заинтересованост от одобрението или неодобрението на дадено предложение за конституционна промяна. При произвеждането на избори, освен груповата, по-често има и персонална заинтересованост от избирането на един или друг кандидат за народен представител.

П. Тодоров

Няма коментари:

Публикуване на коментар