събота, 4 юли 2020 г.

Вярна характеристика

Описанието на характера на съвременната политическа ситуация от Гр. Вълчанов е правилно.

Обикновените хора си остават функционално отделени от официалната социално-политическа власт. Защото обществено-политическите отношения остават външни, чужди, за безпартийното мнозинство.

Маса сили и труд хвърляме, за да служим на издържането на символа на нашия социален престиж – бюрокрацията. Този господстващ над хората отчужден свят запазва властта си и до днес. И най-пълноправният член на бюрократическата машина, дръзнал да не се подчини на писаните или неписаните ѝ закони, се премахва от нея. Така общественият живот още повече се отчуждава от мнозинството хора. Това ще е възможно, докато не осъществяваме съзнателно самоорганизиране и самоуправление.

Социално-политическите отношения до днес си остават за много хора terra incognita. Така мнозинството продължава да е пасивен обект на управление.

Трябва да се търсят начини за самоуправление на народа. Противоречието между необходимостта от обществено самоуправление и относително ограничените възможности за самоуправление, спъващи участието на мнозинството граждани в управлението, се възпроизвежда. Разрешаването му като възпроизвеждане ще продължава. Стремящите се към създаване на гражданска политическа самоорганизация трябва да се съобразяват с това.

Ст. Съботинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар