четвъртък, 7 септември 2023 г.

Предимства на непартийната парламентарна система

Отпималното съотношение на собствените взаимоотношения на човека с обществената му среда има неповторими признаци. При непостижимост на оптимума за всеки, индивидуалността и обществото печелят и само от приближаването си към него. До морално-политическо изтощаване на индивидуалностите води наложената от чл. 12 на Конституцията на Република България задължителност на членството в политически партии за всички българи, желаещи да обогатяват нравствено-политическите си интереси и потребности. Едновременно с умножаването на политическите партии, земният свят обеднява идейно-политически. Най-ярко проявление на кризата на нравствено-политическата духовност у нас е фактът, че БНТ, която на 6 май, празник – многократно свързан с българските традиции, отдели много часове за да изяви обстойните познания на много български граждани за бита на кралското семейство, ни лиши от възможността да чуем каквато и да е дума от речта на британския премиер по време на коронацията на Чарлс III. Така идейна бедност кара много хора да разбират свободата като липса на обществени задължения.

Чувството за отговорност у хората предполага безупречно предаване на информацията и по вертикалните, и по хоризонталните информационни канали. Коментари на тазгодишни събития показват, че партийните интерпретации пречат както на вертикалното, така и на хоризонталното функциониране на политинформацията. Медиите не отразяват добре предложенията на гражданите за бъдещото развитие на обществото. Липсата на чуваемост утвърждава апатия към дискусиите за общественото представителство и управление.

Непартийното индивидуално представителство би пораждало у избирателите чувство за собствена роля в процеса на решаването на обществени проблеми. А при липса на възможност да бъде чуто мнението им за хората, считащи се, че ги представляват в решаването на проблемите, чувството на безнадеждност ги обгръща все повече. Индивидуалното представителство ще изразява по-добре от партийното взаимоотношенията на избирателите с материалните блага. То ще разкрива по-добре емоционалната избирателска привързаност към местности и хора. Избирателските номинации пораждат и развиват взаимна емпатия между представлявани и представляващи ги. Те ще стават дело на избирателски самоорганизации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар