събота, 1 юни 2013 г.

Преувеличения и „кръгли маси“

Избираме по обещанията. А те са пълни с преувеличения. Пълни са и с недоказани обвинения към другите, съперниците. И не сме поискали наказание на нито един партиец за клевета.

Не трябва да прощаваме значими преувеличения нито в обещанията, нито в оценките, нито в плановете, нито в похвалите. Защото съобразявайки се с тях попадаме в парадоксални ситуации – сами да създаваме това, срещу което се борим.

Ако следваме изказванията и писанията на феновете на Филип Димитров стигаме до вериги обобщения, водещи до ужасни заключения. 

Според някои от тях, умните и смели привърженици на демокрацията са били избити от Държавна сигурност. Умните, но страхливи, са били вербувани от Държавна сигурност. Останали са живи и с „чисто минало“ тези, които не стават за никаква обществено-политическа дейност. Те са създали СДС и са начертали посоката на нашето вече четвъртвековно развитие.

Вместо да защити дори малкото положително от нашето обществено развитие до края на 80-те години, БСП се зае да доказва, че тя може да обезпечи осъществяването на проектите на СДС по-добре от самия този съюз. Така, с помощта на тогавашните протестиращи, БСП ни доведе до финансовата катастрофа в началото на 1997 година.

Едва-едва посъвзели се, дойде да ни управлява ГЕРБ. Не може да се отрича, че при управлението на ГЕРБ се проявиха някои способни организатори. Но в идейно отношение ГЕРБ се оказа безпомощна партия. Водачите на тази партия повтарят: партньорите, партньорите, партньорите! Партньорите препоръчаха! Партньорите ни хвалиха!...

Партньорите могат да помогнат. Но насила те не могат да ни накарат да се изправим. При това положение те могат само да ни влачат след себе си. Видяхме докъде се довлякохме! Към този огън ни повлякоха преди всичко преувеличенията в оценките. Тон за тях даде „Кръглата маса“. Още една такава „маса“ може да е достатъчна, за да ни довърши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар