вторник, 27 септември 2016 г.

Демокрация – политическо равноправие

Демокрация при политическо неравенство! Позитивно ангажира обществените енергии само равноправието. То стимулира проектиране на инициативни социални структури.

Политическото равноправие е основа за демокрация като динамично състояние на обществото.  Народовластието е възможно чрез неограниченост на начините за алтернативни предложения, инициирани от избирателите референдуми и равнопоставено представляващи гражданите органи. Без неограничено и обезпечено право на чуваеми предложения, народовластието се заменя с игра на олигархии. Референдумите са демократични, ако на тях преобладава гласуването по избирателски питания.

Демокрация не е възможна при доминиране на изпълнителната власт. Властовата субординация на всички нива трябва да е противовес на управленската администрация. Чрез органите на властта суверенът може да отдиференцира от себе си управлението.

Представителството на обществото няма демократична алтернатива. Партийното представителство е средство за игнориране на пълноценното представяне на обществото в органите на властта. Без избирателски контрол органите на властта се присвояват с игри от управленската машина.

Григор Вълчанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар