събота, 1 октомври 2016 г.

Шоумени! На неразбиращи ли се правят?

В предаване по БТВ на 28 септември 2016 г. Слави Трифонов и двама негови колеги от Инициативния комитет за референдума изразиха възмущението си от факта, че са регистрирани десетки инициативни комитети, на които се предоставя право да харчат „народни пари“, за да ни убеждават да гласуваме с „да“ или „не“ в отговор на един или друг от поставените въпроси. Споделям тяхното възмущение от безполезното харчене на „народни пари“. Мисля, че то е не само безполезно, но и вредно. Целта на тези комитети е не да разберем истинското мнение на българските граждани, а да премоделират това мнение в угодна за партокрацията насока.

Искам да добавя, че и възмутените господа „сипват масло в огъня“, изгарящ „безмилостно“ и на вятъра народни пари. Защото един и същ вятър раздухва страстите по посока на задължителното гласуване и на създаването на комитети, които да ни пълнят главите със знание за кого и как трябва да гласуваме. Партийците не ни признават правото да не гласуваме, когато няма за кого да гласуваме. Нали член 12 от Конституцията е циментирал монополното им право – само те да правят предложенията. Те считат, че всичките им кандидати са благоуханни цветя и нашата задача е просто да избираме от прекрасните най-прекрасните.

Видяхме и как въведоха задължително гласуване. Гласът на този, който не ги харесва, ще се брои и няма да се брои, или ще се брои така, че да не им навреди. Важно за тях е да има задължително гласуване. Първо, – защото при задължително гласуване по-трудно ще проличава, че не искаме да се наслаждаваме на „благоуханните“ им цветя. Второ, – защото задължавайки „неосъзналите се“ да гласуват, ще имат много повече и всякакви поводи да ни доказват, че щом трябва да гласуват и „неосъзнатите“, ще има и по-убедителна причина да се харчат „народни пари“ и за тяхното осъзнаване – за да се научат как да гласуват.

Попарата със задължителното гласуване тепърва може да става все по-голям буламач. Утеха може да ни е само това, че шоумените ще ни веселят, докато го сърбат заедно с нас.

Нека да им е сладко!


Дора Драгнева

Няма коментари:

Публикуване на коментар