понеделник, 14 май 2018 г.

Демократична организация под властта на законите

Реализацията на демократични организации изисква норми и процедури на съблюдаването им. Изискванията трябва да са усвоени от всички привлечени в избирателска организация. В организация, в която се откроява „елит“, не може да има демокрация. Още преди 15 години поетесата Миряна Башева ни подсказа при Слави Трифонов, че тези, които се наричат „политически елит“, и да ги няма, загуба народът няма да има, дори по-хубаво ще е да ги няма. След като много от българските партии  претендират да представляват народа, надеждата за истински представителен политически плурализъм остава безнадеждност. Като дете с много баби, бъдещето ни ще е хилаво.

Представляващите ни не трябва да се предлагат от партии, а всеки от тях трябва сам да е завоювал правото на такава роля. За да ги откриваме, трябва да си отваряме очите не само по време на избори. И преди всяка кампания за номиниране следва да се изслушва оценката на всеки желаещ да се изкаже избирател за всички обществено активни хора, които той достатъчно познава. Необходимо е по време на мандата им да са активни представляващите, а по време на предизборна кампания – представляваните. В противен случай политическият застой у нас ще продължава. А отричането на необходимостта от устойчива форма на избирателска самоорганизация е начин за постоянно отхвърляне на правото на избирателите за неотменно номиниране на политическите ръководители само отдолу нагоре.

Говорейки за обновление много партийци го свеждат до ограничаване на сроковете за пребиваване на ръководителите на определени постове. А привичката да се основаваме на указания отгоре остава и преобладава. Но критиката отдолу нагоре е дълг на всеки политически организиран човек. Без изслушване на мнението и предложенията на всеки организиран няма демократично единство на действията; ще пребиваваме все в тази реалност: отчуждение, социална апатия, политическо равнодушие.

Н. Димов

Няма коментари:

Публикуване на коментар