петък, 29 юни 2018 г.

Убеждаване на предубедените

Социологическо изследване от март 2018 г. показва, че мнението на над 29% от българските граждани за актуалната политика не съвпада и приблизително с това на нито една политическа партия. Очевидна е необходимостта от политическа самоорганизация на избирателите, в която всеки да може да изразява своето мнение и да прави предложения. Но и очевидното не може да разубеди предубедени българи.

Регистрация на избирателска самоорганизация предполага убеждаване на партийци и прависти в необходимостта от нейното съществуване. Партийците са яко предубедени. Ние, обикновените хора, знаем, че много неща не знаем. Но партийците не знаят, че не знаят всичко за обществото. Те се смятат за елитни политически специалисти. Убедени са, че знаят повече от останалите хора. Смятат се за елитна класа. И мислят, че като "политическа класа" знаят повече от всеки извън нея.

Какъв е изходът? Изходът е далечен и пътят до него е трънлив. Трябва да убедим другите да не гласуват за тях, а за свои кандидати; да престанат да се оплакват, а да задействат мисълта си като политически същества.

Само с Интернет няма да стане. В Интернет всеки си знае своите. Индивидуалната работа за убеждаване на всеки поотделно днес е много по-трудна, отколкото преди десетилетия. Но друг изход нямаме. Затова пожелавам много търпение и агитаторски умения на всеки сътрудник и читател на страницата.

Петко Тодоров

Няма коментари:

Публикуване на коментар