събота, 10 ноември 2018 г.

Конкретност – стабилност

Социалната стабилност е не толкова във вертикалните връзки, колкото в самоуправлението на всяко ниво. Разчитането на връзки по вертикалата води колкото до стабилност, толкова до парвенющина и подлизурство. А споровете по хоризонталата може да създават враждебност, но и прерастват в стабилност. Решаването им без намеса отгоре утвърждава положителната взаимоотрицателност на състоянията на звената на социалната система. То способства за утвърждаване и на конкретен подход в работата на обществените дейци.

Конкретността в работата може да ограничава и романтизма, и утопичността. Тя пречи и на подлизурството, и на чуждопоклонничеството. Привиква ни към самоорганизация в работата и на дейците, и на органите.

* * *

Конкретността в работата е различна от провинциализма. В системата на провинциализма никне и чар, и подлизурство. Конкретността е съзнателно разрешаване на противоречията, т.е. свобода, но не без отговорност.

Вътрешните борби може да каляват и волята, и злобата. Диверсификацията на действията може да води и до вражда, и до конкретен подход. Братство и поливариантност не се взаимоизключват.

Общуването очи в очи обогатява емоционално и интелектуално. Номинирането на кандидатите за депутати на общи местни събрания ще ограничава грешните и тенденциозни предложения и ще стимулира чувствата за справедливост и отговорност у всички. Ще ограничава вредното лобиране. Така в местните самоорганизации такъв лобизъм може да среща по-голям отпор. Така инициативността отдолу-нагоре може да способства за нравствено усъвършенстване на обществото.

Обратно е развитието, когато се разчита на обществено преустройство отгоре или с външна намеса. Така е, „когато ограничените насила, със задушена променливост, системи се взривят. Имаме подходящ пример: отстраняването на партия БААС след внезапното сваляне на Саддам Хюсеин и режима му през 2003 г. от Съединените щати. Загинаха повече от сто хиляди души и десет години по-късни там все още цари пълно безредие.“ (Насим Талеб, „Антикрехкост“, изд. „ИнфоДАР“, София, 2013, стр. 131).

За да имаме успех, трябва още много да усвояваме конкретния подход.


Г. Вълчанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар