неделя, 16 август 2020 г.

Мания за връзка с величието

Протестиращите, искащи свикване на Велико народно събрание, са различни. Има млади и политически неопитни. Има и бивши народни представители. Искат съдебна реформа, която да мине през ВНС. Сякаш сегашната съдебна система се е родила без ВНС!

Не искат обикновените хора да имат досег с процес на създаване или изменение на правни норми. Като че ли, ако Конституцията се приема с общонародно гласуване, нещо ще попречи на високообразованите да изработят и утвърдят проекта за нея! А може би се страхуват, че ако конституцията е одобрена от целия народ, ще им е по-трудно да я нарушават?

Не искат да има последната дума народът. Защото тогава народът ще се изправи като равностоен с тях. Това за тях е недопустимо. Недопустимо е както за мераклиите за депутати във Велико народно събрание, така и за задоволяващите се с ролята на инициатори за свикването му. И едните, и другите маниаци искат последната дума да е за партокрацията. Така интересите на партокрацията съвпадат с интересите на тези, които мечтаят да се окичат с определението „велики“ или „предизвикали Велико народно събрание“. Надяват се, че Великото народно събрание ще им открие нови възможности да демонстрират своето превъзходство.

Пею Папийски

Няма коментари:

Публикуване на коментар