събота, 1 август 2020 г.

Ярък израз на недомислие

Сред другите непремерени искания на протестиращите се откроява и това за свикване на Велико народно събрание. Като че ли сме разрешили всички заплетени противоречия, породени от предишното, и ни трябват нови такива! VIII ВНС ще се окаже средство за удължаване на липсата на чуваемост за мнението на обикновените българи.

Съзнателното разрешаване на противоречията е същността черта на свободата и това изисква участие на гражданите в този процес. А когато си лишен от право чуваемо да изразяваш своето мнение за обществената необходимост и друг ти определя алтернативите на разрешаването на противоречията и опосредстващите звена в тях, от които може да избираш, остават кухи фрази и демокрацията, и равноправието, и свободатата. VIII ВНС не е необходимо нито за демокрацията, нито за свободата на съзнателните български граждани. То само ще увеличи неравноправието.

Липсата на демокрация понастоящем намира ярък израз в позоваването на ВНС като единствена институция, която може да прави промени в държавното устройство на България. Това разбиране, както многократно е посочвано в „Окът“, е следствие на неправилното четене на сегашната ни Конституция. Но манията за величие периодически завладява съзнанието на български властимащи и протестиращи. Забравя се, че в често възпроизвеждащата се безизходица ни вкара именно VII-то ВНС и тълкуването на приетата от него конституция.

Ст. Съботинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар