четвъртък, 11 ноември 2021 г.

Регламентация и доминация

Има формално-правна регламентация на средства за масова информация. А в идейно-политическата сфера тотално доминират партии, свързани със собственици на такива средства. Предизборната политическа реклама е прекалено скъпа за пропагандаторите на алтернативни възгледи. Никаква регламентация не променя това. Интересите на партийния „елит“ съвпадат с интересите на владетелите на могъщите информационно-идеологически медии.

Доминиращите партийци и обслужващите ги политолози заемат преобладаващата част от относително ограничените държавни и обществени медийни политически емисии. В рамките на такива предавания се предоставя повече време за скъпоструваща платена идеологическа пропаганда, непосилна за „прохождащи“ непартийни политически организации. Нов опит за създаване на такава ще изисква от нас несекваща самоотверженост.

Няма изгледи за съществено изменение на ситуацията в краткосрочно време. Необходимо е безусловно повишаване на социално-политическата ни култура. Безучастното съзерцаване на многомесечното българско партийно-политическо лутане потвърждава това безапелационно и днес. Без това безпартийните не могат да усвоят значима политическа роля. А при продължаващо тяхно само нямо гласуване нищо съществено няма да се промени. Ако не си отстоим и правото на конституционен референдум, политическата ни робия ще продължава.


П. Грудов

Няма коментари:

Публикуване на коментар