вторник, 1 март 2022 г.

Нови информационни средства и политическа активност

Интернет-технологиите политически се оползотворяват недостатъчно. Новите информационни средства разкриват големи възможности за разгръщане на масова политическа активност. Не достига политическа инициативност на избираните в органите на властта и на избирателите за търсене на още непознати начини и форми на политическа дейност. Десетилетия повтарящи се прояви на спонтанна политическа активност водят до едни  и същи социално-политически последици.

Партии организират сепаратистки движения и демонстрации. Партиии инициират признаване на обосноваността на сепаратистки искания. Партийци искат и подкрепят наказателни военни операции против сепаратистите. Партийци наричат геноцид такива операции и зоват за война срещу него. Но всички забравят да признават, че и те, и техните противници-партийци ограбват политическите права на мнозинството свои съграждани.

Повтаря се една и съща реализация на призива: „Стани да седна!“ Чакащите благодеяния от носители на този призив няма да ги дочакат. Необходими са нови начини на предлагане на кандидати за представляващи ни в органите на държавна власт.

Отсъстват утвърдени организационни структури за непартийно номиниране на кандидатите за депутати. Отсъстват политически подготвени инициатори за създаване на комитети за такова номиниране. Отсъстват създателите на проекти и програми, синтезиращи исканията и предложенията на избирателите за бъдещите мандатоносители в държавните органи. Липсата на стремеж към организираност позволява на доминиращите в страната партии всеки път да обръщат хода на събитията в своя полза. Така след всяка поредна борба за промени статуквото се преутвърждава. Едва ли ще променят нещо и заплахите на М. Манолова с нови улични демонстрации.

Д. Томов

Няма коментари:

Публикуване на коментар