понеделник, 21 март 2022 г.

Плурализъм и ротация

Някои хора долавят функционирането на демокрацията при ротация в политическата власт. Но ротацията при избори няма толкова голямо значение, колкото при хвърляне на жребий. Сама по себе си ротацията не застрахова плурализма против формализъм.

Плуралистичността често се свежда до зрелищност. В системата на тоталитаризма действеният плурализъм се рядко проблясваше в отделни партийни структури. В действителност и повечето от тези структури нерядко разпространяваха формализма и допринасяха за по-голямата изолация на гражданите от властта и лишаването им от правото на участие в процеса на приемане на съдбоносните решения. Това ускори рухването на „народните демокрации“ в Централна и Източна Европа и на „съюза на комунистите с безпартийните“ в СССР. Тогава сателитните масови политически организации се свиха до миниатюрни обществени структури или се саморазпуснаха. С неспособността си да противостоят на продължителното несменяемо упражняване на властта от партията – тяхна ръководителка, те способстваха за краха на почти полувековната обществена система в Източна Европа, установена след Втората световна война. Не е много по-завидна и ролята на много неправителствени организации, създадени след края на Студената война.

Монополизирането на политическата власт развращава нейните носители. Но ротацията в тази власт не гарантира предотвратяване на развращаващата ѝ роля. Ротацията не гарантира социална справедливост. Не прави ролята на мнозинството избиратели главна. Не прави това и регламентирането на ротацията. По-важно значение има инициативността на избирателите за своевременното ѝ осъществяване, когато е необходима. Няма решаващо значение и броят на мандатите, с които се овластяват представляващите ни и управляващите.

Плуралистичността се осъществява чрез дейност в и на социални институции. Институциите я трансформират в удовлетворяване на различни обществени интереси и в полза на различни обществени групи. Но уж груповите партийни артикулации на интересите, доминирани от минивърхушки, заменят реципрочността на представляващи и представлявани с популизъм на първите и стадни страсти у вторите. С неравния достъп до информационно-идеологическите средства се способства за разпространяване на безгръбначие и подлизурство. С партийна представителност, освен тупурдия, друго не се постига. Ротацията в политическата власт не изключва посочените негативи.

Ротацията на избираните е важна колкото и приемствеността. Съчетанието на тези две страни на политическото развитие може да повишава качеството на плуралистичността. Партийното редуване в политическата власт спъва това съчетаване. То се осъществява частично в някои партийни парламентарни групи. Безпартийната политическа самоорганизация може да го обезпечи и в изпълнителната власт и то при много по-голям идеен плурализъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар