четвъртък, 7 април 2022 г.

Неадекватност

Според „По нагорнища в мъглявина“ на С. Чатой, замяната на партийната отживелица „Велико народно събрание“ с референдуми ще повиши нивото на гражданската отговорност на участващите в произвеждането на конституционните референдуми гласоподаватели. Според партийците, антипартийните настроения създават илюзорни надежди. Мисля, че съвременното общество на социално неравенство може да се управлява достатъчно ефикасно и демократично без организационно-посредническата роля на политическите партии.

Партийци смятат, че без тази роля не могло да се избягват свързаните с управлението корупционни тенденции и злоупотребата с политическата власт. Антипартийната критика създавала наивно-политически нагласи. Управлението на сложно структурираното общество било невъзможно без посредническата роля на партиите, защото те трябвало да артикулират различните интереси на по-значимите класи, слоеве, прослойки и групи от населението. Защо това да не правят изявили се със задълбоченост на политическото си мислене и с гражданската си отговорност, номинирани от самите избиратели инициативни дейци? Отговор няма. Защото тогава избирателите ще се доверяват на залагащите „своята кожа“, а не на криещите се зад партиите си функционери.

Партиите трябвало да канализират противоположните интереси на обществените класи и слоеве на населението. Защо това да не могат да правят номинирани и избирани от българските граждани депутати? Отговор няма. Защото тогава партиите ще са излишни.

Партиите изразявали интересите на гражданите. Но ако те изразяват интересите на определени слоеве, те може да отразяват в програмите си българските интереси едностранчиво. Интересите на гражданите могат да изразяват и непартийни кандидати, взаимно критикуващи се и взаимно обогатяващи се, пресявани на всички изборни равнища. Те ще могат да преодоляват едностранчивостта в много по-голяма степен, отколкото партийните парламентарни групи.

Партиите трябвало да защитават интересите на различни класи или слоеве от населението. Обществените интереси остават зад партийните им интереси. За тях обществените интереси се делят на държавни и партийни. А отделно се грижат депутатите-партийци за собствените си интереси. Номинираните и избрани от безпартийните избиратели депутати ще защитават по-лесно едновременно обществените и собствените си интереси.


П. Папийски

Няма коментари:

Публикуване на коментар