вторник, 17 октомври 2023 г.

Индивидуалност или партийност

Политическата система трябва да гарантира запазването на гражданските черти и политическите умения на всички избиратели. Политическите умения са многообразно психически обусловени и много лесно накърними. Нивото им на проявление у участниците в политическия процес е трудно установимо.

Неотложно е установяването на самата възможност за разкриване и проявление на вътрешно присъщата на всеки човек политическа индивидуалност. За срам на съвременното човечество, то се е отдалечило от установената от античните мъдреци истина за човека като политическо същество. Индивидуалната политическа същност на човека не може да се прояви и разкрива нито в тайното гласуване, нито с уличен рев на демонстрации и протести.

Партийната политическа система оставя Интернет като единствената възможност за политическа изява на безпартийните. Но и в Интернет не е създадена организация всеки да бъде чут. Единствената възможност за действително проявление на политическата индивидуалност на мнозинството граждани понастоящем са политическите самоорганизации на избирателите.


Гр. Вълчанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар