неделя, 28 януари 2024 г.

Тавтологии и съзнателност

Потребности на обществената практика много десетилетия се рецитират и не се реализират. Несъвпадението на функционирането на личните способности с достъпни възможности за реализация е обусловено както от недостатъчно наличие на обективни възможности, така и от търсене на евтина популярност и бягство от интензивна натовареност с обществено-значими проблеми. Съвременното ниво на обществената психика недостатъчно толерира съзнанието.

Недостатъчно се учим от историята, защото пренебрегваме възможностите за взаимно проникване на противоположностите на самосъзнание ни. Има стремежи към монополизиране на пазара. Стремеж към монопол в обществената наука се съчетава с бягство от политическа отговорност.

Социалното влияние недостатъчно се свързва с многостранното развитие. Своевременното обществено признание за труда на всеки човек изисква по-нататъшно усъвършенстване на обществената организация на производството, възпроизводството на живота и управлението. Такова усъвършенстване трябва да утвърждава у хората разбирането, че свободното развитие на всеки е условие за свободното развитие на всички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар