неделя, 14 април 2013 г.

Политически организации и избиратели

Сега съществуващите политически организации в България се наричат партии или движения. Движенията са или партии като всички партии, с по-различни названия, или са останали само наименования. В крайна сметка, всички са станали средства за отчуждаване на мнозинството избиратели от процесите на овластяване. Политическите партии, в съюз с водещите развлекателни предавания, все повече способстват за отчуждаване на честните хора от политическата дейност.

Така наречената деполитизация на държавната администрация, съдебната власт и учебните заведения утвърди независимостта на партийнополитическата система от тях, но не и тяхната независимост от нея. Увеличава се процентът на гражданите, вярващи че политическото развитие не зависи от тях.

А незаинтересоваността на избирателите от политиката е най-благоприятен фактор за корупция на овластените. Тя снижава бдителността относно проявите на саботаж, тероризъм и шантаж. Същевременно засилва подозрителността към критиците на статуквото. Престъпността във всичките ѝ проявления се радва на слабата бдителност и всеобщата подозрителност. А всеобщата подозрителност се основава на неверието в другия. Едни не вярват и не ходят да гласуват. Други гласуват, без да се интересуват от това какво са правили или правят хората, чиито имена са написани в бюлетините. И едните, и другите еднакво пречат на установяването на взискателност и доверие в обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар