четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Разнородна публичност без демократична организираност

Разпръснати сме в сгъстяваща се мъгла на сипещ се ослепителен пустоцвет на „гражданското общество“. Говорейки, не се виждаме и трудно се разбираме. Точно „активностите“ на т.нар. „гражданско общество“ снижават нивото на обсъжданото политическо съдържание, което и без това никога не е било високо.

Борбата за власт елиминира и елементарната идейност. Значимо за партийците е само удрящото по конкурента. Конкуренция на приноси в демократизацията за тях е тера инкогнита. Интересува ги само впечатляващото феновете. А то е патент на шоумените. Така че и те, партократите, са в трудна ситуация. Народът е милостив и му домиляват, а за избуяващите жестокости само съжалява. Журналистите с властимащи се съобразяват. Камерната „алтернативна онлайн публичност“, ако не ги застрашава, не интересува нито партийните политици, нито медиякрацията.

Какво да правим? Средата е замъглена от стоцветната партийност. Заглушена е от многомедийна гълчава. С миризмата на гнило всички сме свикнали. След като и „царят е гол", ефикасна може да е копривата.

Недялко Димов

Няма коментари:

Публикуване на коментар