неделя, 28 януари 2018 г.

Омагьосани кръгове

Омагьосани кръгове на българската „демокрация“ посочи Тодор Живков. Но той не направи необходимото за разваляне на магиите, в които се бе оплела „народната демокрация“. Нищо по-значимо против магиите не направиха и анатемосалите го негови наследници-вносители на атлантическа „демокрация“ у нас. Оплетоха в магиите си и сегашния ни президент, който не се отзова на призива на бургаски избиратели да постави чуваемо въпроса за необходимостта от разсичане на новите омагьосани кръгове. С това можеше да направи истински български принос за обсъждане на необходимостта от демократизация на Европейския съюз по време на българското председателство. За тази безспорна необходимост може да се направи извод и от казаното в предаването „Панорама“ на 26 януари 2018 година от млада британска гражданка-летец. Но магиите ще си останат, ако само се заменят старите партийни политици с нови.

Похвална е инициативността на премиера Борисов в дейността за ускоряване на присъединяването на западните ни съседи към Евросъюза. Само че народите на тези съседни страни едва ли ще ни благодарят, ако трябва да следват примера на намиращата се в състояние на атрофия наша парламентарна „демокрация“.

Безспорно е, че демокрацията ни никога не е била истинска. Но атрофията на отделните демократични елементи в парламентарната ни република не започна при председателството нито на г-жа Караянчева, нито на г-н Главчев. Тази атрофия започна с приемането на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, приет от 40-тото Народно събрание на 29 май 2009 година. С неговия чл. 9 народните представители, следвайки текстуално тълкувателно решение на Конституционния съд от 2003 година, в което е пропуснато да се подчертае, че „Народът винаги запазва върховната власт за себе си...“, забраниха на народа да упражнява върховната си власт. На свой ред, Конституционният съд в решение номер 9 от 28 юли 2016 година, позовавайки се на цитираните в предходното изречение думи дума по дума, констатира, че следвайки „логиката за съчетаване на прякото и представителното осъществяване на суверенитета, Конституцията и ЗПУГДВМС определят като посредник в този процес Народното събрание, именно поради високата степен на неговата демократична легитимност, но и защото изразява и представлява най-непосредствено интересите на целия народ“. И този високодемократично легитимен и най-непосредствен изразител и представител на „интересите на целия народ“ няма право да зададе на този цял народ какъвто и да е въпрос за промяна в държавното устройство на България!

Ето какво означава български парламент в парламентарната ни република!!!

Не си ли омагьосан или очарован ти, уважаеми избирателю, който продължаваш да вървиш по гайдата им?

Няма коментари:

Публикуване на коментар