събота, 3 февруари 2018 г.

Пренебрегнато навременно предложение

През януари 2014-а година направихме предложение за общоевропейско честване на 1300-годишнината от защитата на Цариград-Константинопол през 717-718 г.г. Българското европредседателство отминава и българското Народно събрание не възнамерява да отбележи тази 1300-годишнина по какъвто и да е начин. А едва ли понастоящем нещо друго би могло да въздейства на балканските народи по-сплотяващо от такова честване.

Знаем, че Гърция изживява труден етап и българската инициативност трябваше да компенсира нейната ангажираност с преодоляването на финансовата криза. Такава инициативност би била важен принос и в двустранните българо-гръцки отношения, и в ускоряването на преговорите на няколко западнобалкански страни с ЕС, и в бъдещо единство на балканските народи.

* * *

Оказва се, че българският партиен политически персонал не прояви нито наличието на много акъл, нито навременното му идване. Спорно е и дали на българските историци не е дошло на ум чуваемо да предложат от екрана на БНТ честване на 1300-та годишнина от отблъскването на най-страшното настъпление срещу Константинопол преди завладяването му от Мехмед II. Може би някои от тях са се въздържали поради съвпадението на възможното честване със 100-тодишнината на Октомврийската революция. Други – поради съвпадението с петстотингодишнината от превръщането на турския султан в халиф. Трети – поради такова съвпадение с признаването на Василий III за наследник на Константинопол от папата. Четвърти не са имали време да предлагат такова честване поради обсебеност на мисълта им от идеята за създаване на професорска партия. Може да е имало идейни въздържатели и поради съвпадение с други важни кръгли годишнини на каквито е пребогата 2017 година, или поради съвпадението на годишнината от победната 718 година със 140-годишнината от освобождението на България като резултат на Руско-Турска война. Може да е имало и колебания на коя годишнина да се отдаде предпочитание. Факт е, че никой от историците ни не използва предоставена му трибуна да направи по-авторитетно предложение, нито да подкрепи нашето с общество „Зелен туризъм“, което поддържахме 4 години. Нека професорите да правят още партии, за да ни обясняват, че партиите са най-важен източник на корупция!

Може би австрийското европредседателство ще компенсира българската немарливост като още през настоящата година инициира подготовка за общоевропейско честване на победата при Поатие след 14 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар