събота, 24 февруари 2018 г.

Свобода без хаос!

Процесът на разбирането на свободата е неделим от нейното постигане. Особено валидно е за политическата свобода. Който никога не е бил свободен, едва ли някога ще може да разбере що е свобода. Затова и несвободата обикновено се разбира само като външно обусловена.

Хората, които не са опознали най-важните страни на обществената необходимост, не са способни да ценят борците за обществена свобода. Затова трудно се признават за герои изменящите обществени отношения и лесно – демонстриращите неподчинение. Затова и в обществото, както и в училището, „героизмът“ обикновено води до задънена улица. Субектът на активното социално действие може да бъде признат за герой само от общество с формирана хуманистическа съвест.

Хуманизмът като критерий за самооценка, като съзнание за отговорност не може да се възпитава само с проявлението на личния пример на първите. Неговото формиране като действено съзнание на хората може да стане чрез въвличането им в действителния процес на самоорганизация и самоуправление на обществото. Но у нас не се популяризират действията на тези, които обединяват усилията на повече хора за приближаване към истинска демокрация, а постоянно се тръби за тези, които вдигат шум, възпроизвеждайки съществуващите „нови“ стари форми на гласността и себеустройството. Стимулира се не задълбочаването на процесите на въвличане на хората в управлението, а увличането на мнозинството в авантюрите на самоизявата на смятащите се за политици.

Ирационализмът в нашето общество се засилва. У нас той не е проявление на антитехницизма, а по-скоро – антисоциологизъм. Деградацията у отделни хора е свързана не с изпълняваната от тях работа, а по-скоро с неизвършването на никаква обществено-полезна работа. Мнозинството от хората не използват правата си главно поради убеждението, че използването на тези права е губене на време. Чувствайки се неуверени в разсъжденията си за обществото, те не вярват на тези, които се опитват да правят някакви общественозначими изводи. Затова да правим каквото можем за промяна на тази ситуация, а не да бързаме да отидем в Софийския градски съд и за втори път да постигнем, въпреки и незаконен, отказ за вписване в регистъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар