събота, 14 април 2018 г.

Личностна реализация – солидарност

Каквато и да е обществената организация, тя трябва да цели социално признание за усилията на членовете си и личностната им реализация. Тя трябва да прави това едновременно с целенасоченото разрешаване на обществени проблеми, за което е създадена. Технологията увеличава производителността, но не и възможностите за масова реализация на човешките способности. Обществените самоорганизации трябва да работят за развитие и реализация на тези способности. Удовлетворяване на морално-политически интереси и реализация на личностни способности трябва да цели и политическата самоорганизация. Такава организация ще номинира като кандидати за избиране в органите на властта хора, които да представят не само материалните интереси, а и духовните способности на избирателите си.

Трябва да мислим и за още немислимото. Самоорганизацията на избирателите трябва да изпреварва органите на държавната власт с идеите си. Реализацията на такава перспектива изисква преди всичко нравствена висота. Защото обществото се усъвършенства не толкова с технология, колкото с хуманизъм.

До ден днешен систематизираното знание не привлича всички хора. А хоризонталната организация означава по-еднакво споделяне на отговорности. Затова организацията трябва да предлага нови начини за използване на извънработното време.

* * *

Отговорността и солидарността изискват: разбиране на значението на работата; разбиране на собствената си роля в нея; разбиране на готовността на другите да признават ролята ти. Засега на тази страница не преобладава проявлението на такова разностранно разбиране.

Днешният свят изисква силата на въображението не само на овластените, но и на самоорганизиращите се личности. Трябва да се измени мисленето ни за организираността. Изменението на отношението ни към организираността трябва да съпровожда демократизацията.

Св. Томов

Няма коментари:

Публикуване на коментар