сряда, 26 юни 2019 г.

Власт и натрапени стремежи

Опирайки се върху устойчивите отношения между хората и утвърдените форми на индивидуална и групова власт, държавата може да влияе върху всекидневното общуване на човека. Ръководенето на поведението става преди всичко чрез средствата за информация и целево проблематизиране. За тази цел се подбират анализатори. Конструирането на поле от проблеми е бавен, но целенасочено направляван процес. Обектите на загриженост се представят проблематични от много страни. Проблемите за решаване се поднасят от експерти, професионалисти, групи за натиск, партийци.

Медии се стремят да се съобразяват с потребността от конкретен подход. А социалните мрежи са главно средство за активация. Индивиди, които са уж себе си, осъществяват направляван избор, изглеждащ свободен. Субектността на досегашните протестиращи остава спорна. Протестите относно съдържанието на политиката от години несъмнено са обречени постоянно да се провалят.

Понятието за противоречието индивидуалност – общество се профанизира чрез отношението идентичност – общност. Несигурността нараства, рисковете се увеличават. Рискът се увеличава и поради продължаващия да се шири несвестен език. В разпространението на този език се включи и националният омбудсман. През миналата седмица госпожата заяви, че тези, които защитава, са „бесни“. Ако е така, и нейната работа е лесна. Работата ѝ става излишна. Подобни омбудсмански изказвания, както и думи на министъра на културата, са най-добро оправдание на всеки масов убиец.

Дамян Томов

Няма коментари:

Публикуване на коментар