четвъртък, 19 септември 2019 г.

Разноезичие

Като „означител на многобройността“ (Джон Кийн) терминът „гражданско общество“ означава и разноезичие. Заинтересовани от политическото многоезичие са партиите. Ръководейки се от едни и същи догми, различни партийци на еднакви събития дават различни оценки.

Партийците имат еднакви потребности от властване над нас. Затова плурализмът на идеите им отиде по дяволите. Остават различията в позициите им, от които се домогват до властта. Светът постоянно се изменя и техните позиции се изменят. Сменят се и оценките им за събитията. А теоретичният плурализъм на партиите става все по-оскъден. Идейното им обновление се свежда до нови думички за стари понятия.

Като не могат да измислят друго, различните партии се залавят за различни действителни или възможни институции и това обуславя различия на техните позиции. Чрез различни държавни институции те влияят на живота и съжденията ни колкото да поддържат разноезичие сред избирателите. Разноезичието помага да не се откроява истината, че партиите са колективни средства за избягване от отговорността пред обществото. Така и отговорността на представителството ни почти се е обезличила. Затова и се говори за поемане на отговорност почти само когато, заради неблагополучия в работата, някой ръководител трябва да подаде оставка. Като че ли докато е работил преди това, той е могъл да бъде безотговорен. Така е когато и понятията за вина и за отговорност се държат в едно и също кюпче.

П. Папийски

Няма коментари:

Публикуване на коментар