събота, 7 май 2022 г.

Социална истина и политически плурализъм

Написаното от Пею и Григор е истина. Но ни липсва общоприета истина за обществото и трябва да се съобразяваме с това. Резултатите от опитите за обосноваване на различните социални интереси са всевъзможни. Достижимият и достиган политически консенсус е манипулирана доминация на основните партийни интереси. За различните партии социалната истина се изразява в разновариантни форми, но ги обединява заинтересоваността от защита на партийните привилегии.

В противоречие с логиката на общественото развитие, у нас идеите за партийно-политическия плурализъм следват несъществено разнообразие на стотиците партийни програми. През по-голямата част на 2021 г. българските партии не можаха да приемат програма, за да съставят коалиционно правителство на нашата държава. Не можа да им помогне двукратно произвеждане на парламентарни избори. Не можаха да приемат програма за управление, свеждаща различните им начини за доближаване на истината до един-единен начин. За деветмесечие не успяха манипулативно да ни наложат „истината“ на партийния „елит“.

У нас не една партия иска да получи монопол върху политическата власт. Искат го и „Граждани за европейско развитие на България“, и БСП, и ИТН, и едва ли само те. А, фактически, сред представляващите ни в Народното събрание политически партии, включая „Продължаваме промяната“, идейно-политическия плурализъм не преобладава. И формално-правният им идеологически плурализъм лесно се изпарява. След протестите през 2013 година партиите намериха общ език, за да защитят привилегиите си. След двегодишни кавги по време на епидемия „Covid 19“ същото се очертава. 


Ст. Съботинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар