събота, 19 ноември 2022 г.

Взаимно възпиране и поддържане

Непартийната политическа организация предполага взаимно поддържане и задържане. Защото нейното предназначение е политическата реализация на всеки човек, а обществното ни няма опит в такава дейност. Такава дейност означава състезание, политическа борба, с опитни и обединени срещу всеобщата гражданска политическа реализация политически партии. Защото партийците смятат, че само те са „политическа класа“. Затова дръзналият да иска истинска политическа реализация на всички осъзнати избиратели трудно може да се задържи на политическата сцена. Той трябва да бъде възпиран, за да не допуска несъобразени с конкретната обществена действителност искания и да бъдат колективно подкрепяни справедливите му предложения.

Членовете на избирателската самоорганизация трябва взаимно да стимулират и проверяват процеса на политическото си развитие и единно да противостоят на регресивната инерция. Кандидатите за депутати пак ще се състезават и ще се борят за право на представляващи избирателите, взаимодействащи с тях като номинирани от тях индивидуалности. Овластяването им става израз на избирателско признание за тяхната инициативност и противодействие на вредната инерция. При доминираща роля на признанието прогресира единството на избиращи и избирани. Предотвратява се нравственото падение на прибързано овластени. Защото заслуженото признание укрепва духовното единство.

Политическото единство зависи колкото от прозорливото разбиране на новите тенденции в общественото развитие, толкова и от убедителното отстояване на доказалите ролята си в демократизацията процедури. Политическият прогрес означава единение на прозиране в и съдействие за реализацията на дълбочинните тенденции на историческата необходимост. То изисква и критично възпиране на източниците на крехкост, и смело поддържане на изворите на антикрехкост в обществената ни дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар