понеделник, 7 ноември 2022 г.

Депутатско взаимно стимулиране

Няма обективни фактори, спъващи сътрудничеството между депутатите от различни политически партии. А те предпочитат взаимно да се информират от парламентарната трибуна или чрез средствата за масова информация. Възможностите за обмяна на депутатски опит по такива начини са твърде ограничени. Възможно е и някои депутати, заради конкретни интереси, да се спотайват, когато на работата на техни колеги по представителство неинформираността им нанася вреди. Партийни стремежи към управлението може да спъват полезната навременна колегиална критика.

Непартийните народни представители ще са заинтересовани от своевременна критичност към техните предложения и проекти. Взаимната им допълняемост в тяхната депутатска дейност може да стимулира и политическото общуване на техните избиратели. Така българските граждани, представляващи и представлявани, ще могат да противостоят на разложителната социално-политическа инерция.

Непартийните депутати ще са заинтересовани от взаимното стимулиране на инициативността си, защото то съответства на интересите и очакванията на избирателите на всеки от тях. Иновативността и перспективността на предложенията на всеки ще способстват за по-голяма антикрехкост на обществото. Приносът на едни депутати за прецизиране на предложенията на други допринася за усъвършенстване на законодателството.

Партийната парламентарна система ограничава взаимното обогатяване на проектите. В продължение на три десетилетия у нас някои закони се преразглеждат многократно и остават далеч от адекватното съответствие на социалната ситуация в България. Това е валидно и за изборното ни законодателство. Не помогна за усъвършенстването му и цялата изборна 2021 година. Инициативността и синергийността на народното ни представителство би могло повече да стимулират не партийните парламентарни, а непартийните регионални групи на народните представители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар