събота, 22 октомври 2022 г.

Стига надлъгване и самозалъгване!

Два характерни процеса за партийното общуване на първото заседание на 48-то Народно събрание. Надлъгваха се в правене на приемливи предложения за избиране на председател на 48-то ни Народно събрание. Самозалъгваха се, че отстояват легитимността на несъществуваща парламентарна демокрация.

„Потресаваща бедност – потресаващи политически разделения!“ – възкликнаха политолози. „Толкова големи са окопите, изкопани от партийните парламентарни групи, че не можем да излезем от тях“ – сподели номиниран за кандидат за председател на Народното събрание народен представител. Обсъждаха критерии за годност за длъжността председател на предлаганите кандидати. Критерий е само фактът кандидатът да е народен представител подсказа им ген. Атанасов.

Това не пречи да е предпочитан най-способният да разискря инициативността и критичността на другите народни представители. Големият ни писател Антон Дончев каза, че всеки човек е богатство. Това богатство може да сияе в парламента, ако избирателите сами са го излъчили от своята среда като най-ярка духовност сред тях, а не да избират от избраните от партиите по послушание. Взаимно преливане на енергия сред народните представители става, ако най-силно ги свързва взаимоотрицателността на техните идейни богатства. Възпроизвеждайки се в различни процеси на политическа дейност, взаимоотрицателността на техните идейно-политически състояния може да осигурява устойчивост на политическото ни развитие. За да се освободи от партийните вериги това развитие, следва номинирането на кандидатите за народни представители да става с предложение на избирателите на събрание по избиратели секции и подреждане на кандидатските листи от районни избирателски самоорганизации в съответните МИР. Без участие на Демоса в тази дейност няма парламентарна демокрация.
 
Гр. Вълчанов 

Няма коментари:

Публикуване на коментар