понеделник, 28 ноември 2022 г.

Репутация в самоорганизация

Политическите партии нямат различия в становищата си за запазване на партийната система. Те са единни в стремежа си да свеждат участието на обикновените избиратели в изборите до безгласно гласуване. Затова и не бързат към установяването на базов доход, което би допринесло за превръщане на повече граждани в независими избиратели. Но въвеждането на базов доход изисква и повишаване нивото на морално-политическата съзнателност на гражданите. Това изискване се отнася и до функционирането на политическа самоорганизация на избирателите.

Активни членове на избирателска самоорганизация може да бъдат хора способни на политическа артикулация на гражданските си интереси и очаквания. Членовете на партиите не са заинтересовани от такава, унищожаваща привилегиите им, способност на безпартийните. При наличието ѝ, сегашните техни игри губят ролята си. Управляващите и опозицията днес взаимно се обвиняват в съучастничество с корумпираните и взаимно се разобличават понякога. Ако опасността от разобличения ги грози еднакво, взаимно си премълчават за връзките с олигархията и реализацията на корупционни схеми. Аналогично, често се премълчава и подкупването на избиратели.

Критичността на избирателите към такива закононарушения често е трудноосъществима. Избиратели се страхуват да критикуват корупционни схеми, когато в тях са замесени техни работодатели. Не се осмеляват да участват в разобличения и подкупвани избиратели.

Членовете на избирателски самоорганизации трябва да са независими и неподкупни. Разчитащите на ходатайства от овластени не може да са последователно критични към закононарушителите. Такива хора лесно ще оставят неизпълнени и поставени им от самоорганизацията цели.

Не са достойни за членове на самоорганизация, инициатор на такава дълбока политическа промяна, продаващите гласа си по време на избори. За пример в работата за пълноправна политическа реализация на избирателите може да са хора, изпълняващи и поставените на тях задачи, и отстояващи възможностите за изява на другите членове в колективната дейност. По начало инициаторите за създаване на избирателска самоорганизация няма лесно да намират съмишленици с такава репутация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар