понеделник, 6 ноември 2023 г.

Омагьосан кръг за български културни дейци

В такъв кръг се оказаха участници в предаването на Георги Любенов по БНТ в деня на втория тур на изборите за кметове 5 ноември 2023 година. Господин Милошев направи безпощадна критика на гласуващите с „не подкрепям никого“ от посочените в бюлетините кандидати. Той намира основание за позицията си в известното правило, че човек трябва при гласуване да избира по-малкото зло. Логическа основа на такава избирателска позиция е възгледът, че най-малкото съвременно политическо зло е партийната избирателна система. Но липсва ясен критерий за величината на злото, носители на което са партийните цели и действия. У нас политическите замисли обикновено се аргументират с примери на целеполагане и дейност в западноевропейски и северноамерикански държави. По принцип този възглед няма по-истинна логическа основа от тази на използвания за оправдаване на недостатъците у нас до 1990 година аргумент: „Така е и в Съветския съюз“.

След господин Милошев и съпругата му в предаването по БНТ на Георги Любенов участва актрисата Весела Бабинова. Тя подкрепи изразеното от Милошев мнение за гласуването с „не подкрепям никого“. Актрисата изрази мисълта си за такъв вот и кратко, и ясно с думите: „да се разходиш и да не направиш нищо“. Подобна позиция прозира и в други изказвания по телевизиите ни.

Възниква фундаменталният въпрос за политическото нищо у нас и неговите „творци“. Според чл. 12, ал. (2) на настоящата ни Конституция, политическо целеполагане и политическа дейност са присъщи „само на политическите партии“. Следователно, според този конституционен текст, мнозинството български граждани и участието на това мнозинство в изборите за органи на държавната власт принадлежат към истинското политическо нищо. Вече години наред ръководители на български политически партии говорят за необходимост от промени в Конституцията ни, приета в началата на 90-те години на миналия век. Но споменатият текст на чл. 12 не „боде в очите“ тези партийни любители.

Актрисата Бабинова напомни за партийното празнословие относно необходимостта от по-ефикасна борба с корупцията. Не е ли логично, след като тази борба на партийните избраници за десетилетия се оказва безрезултатна, да се иска гласуване за други, непартийни, кандидати за избиране в органите на властта? Няма нищо по-естествено, ако е такава безрезултатна досегашната партийна политика, да се гласува с „не подкрепям никого“ от партийните кандидати.

А в деня на изборите призивите да не се гласува с „не подкрепям никого“ са недопустимо нарушение на законността и справедливостта и от допускащите ги телевизионни водещи, и от техните гости.

Няма коментари:

Публикуване на коментар