събота, 16 март 2024 г.

Крайности и случайности

И проспериращата пазарна икономика изисква добросъвестно отношение към обществената собственост. Дисциплинираността и редът са все по-необходими за всички сфери на общестевния живот. Създаването на необходимия ред днес не е по силите на партийно ръководено общество.

Партийните върхушки не спират да изпадат от една крайност в друга. Те трудно осъзнават непрекъснатите промени на потребностите на гражданите. В течение на изтеклия последен век проявлението на крайности в партийни интереси изпепели много надежди на българите.

Приемствеността в общественото развитие си остава terra incognita за българските партии. Това се утвърждава у нас като предпоставка и последица на пренебрежителното отношение към знанията за обществото. На свой ред, това се взаимообуславя с все по-голяма роля на случайността при избора на представляващите ни в органите на държавната власт. Партийният монопол при овластяването води до умножаване на безотговорните и случайно попаднали в тези органи. Лошата система на овластяване води до по-нататъшно влошаване на разпределението на труда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар