неделя, 24 март 2024 г.

В търсене на духа на демокрацията

Продължават опитите за установяване на действителна демокрация чрез създаване на нови и нови партии. Опитват се да дават пример за демократизация и стари партии. С такъв стремеж се хвали и столетницата – Българската социалистическа партия.

Възлов момент в опитите за реализация на този стремеж се оказа решението да се избира председателят на БСП с гласуване, в което участват всички членове на партията. Логично беше да се очаква, че това решение ще доведе до съсипия в столетната партия. Очакването се потвърди на множеството избори – национални и обществени, още след първото му практическо приложение.

Въпреки всеизвестните изборни резултати – БСП слезе от второ на предпоследното пето място – госпожа Нинова през тази седмица заяви, че в предстоящата есен очаква провеждане на следващо издание на същото състезание. Очевидно е, че след такова състезание ръководената от нея партия продължава роенето си. За всеки здравомислещ човек е ясно, че повтарянето на председателя на колективните ръководни органи на партията не е израз на демократизация.

Изтичащата седмица показа недостиг на демокрация и в ГЕРБ. Наложи се госпожа Габриел да бере срама от проявлението на този недостиг. Това провали интересната инициатива да се покаже способността на дамските екипи да преговарят.

Овладян от духа на демокрацията Альоша Навални мина по страшни „бойни полета“. Той смогна „млад да загине“, но не можа да надвие партокрацията. Какво ще „каже нявга народа“, едва ли ще съм жив да чуя.


Ст. Съботинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар