неделя, 19 май 2019 г.

Път на коприната и европейско течение на конституционализма

Предвижда се съвременният път на коприната да има различни направления и Европа не се пренебрегва с тях. Но дали тя ще е важен транспортен възел или само крайна точка на пътя – зависи от нас, европейците. Не можем да сме първи нито по територия, нито по население, нито по брутен вътрешен продукт.

Европа е родина на демокрацията и може да има водеща роля в належащата съвременна демократизация на обществото на Земята. Как? Нe като става съучастник в насилственото налагане на евроатлантическата многопартийна политическа система на народи от други континенти. Опитът показа, че съучастието на европейски държави в опитите за налагане на ограничаване на държавността и усилване на многопартийността в страни като Афганистан, Ирак, Либия, Сирия доведе не до демокрация, а до хаос и много хиляди жертви.

Не се постига масов разцвет на индивидуалности, а страдания за мнозинството хора в такива страни. Не се постига плурализъм и търпимост, а разнопартиен екстремизъм. Права на човека се изместват от права на партиеца. Властта на закона се замества от власт на партокрацията. Говори се за гражданско общество, а партиите ограбват правно гражданите. Говори се за свобода при почти лишени от политически права граждани. И да има някаква свобода, тя не е равноправна.

В България има конституционно управление без право на народа да прави необходими изменения в конституцията. И претендиращият за демократичност Европейски съюз не обръща внимание за такава недемократичност. Информационните възможности за съдържателно участие на гражданите в процеса на овластяването не се използват. А без това не може да се постигне нито траен мир, нито обществена хармония на Земята.

Днешните представляващи не са заинтересовани от използването на тези възможности. Но и представляваните не правят необходимото за тази цел. Призовавам всички постоянно да се информират за работата на представляващите и да гласуват за независими кандидати за евродепутати на изборите на 26-и май.

Григор Вълчанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар