четвъртък, 7 ноември 2019 г.

Ограниченост на възможностите за избор и избирателната активност

Гласуването на произведените избори за кметове и общински съвети показа правдивостта на написаното от Св. Томов. Колкото е по-ограничен изборът, толкова е по-ниска избирателната активност.

При още по-ниската избирателна активност на балотажите за кметове гласуването с „не подкрепям никого“ варираше от 2% до 7%. По-точният смисъл на такъв избор е „не подкрепям никого от предложените с бюлетината партийни кандидати“. Защото неискащият да подкрепя никого не участва в гласуването. Предложеното необходимо уточнение трябва да подсказва на негласуващите, че пасивността на избирателите ни води в задънена улица. Само когато такъв избор достигне по-висок от този за всяка партийна листа процент, ще може да докажем, че партийната избирателна система е анахронизъм.

За да се наложи истински избор отдолу-нагоре, ни трябват активност и постоянство. У нас те засега са дефицитни. Когато трябва да проявим политическа активност, мнозинството проявява несекваща търпимост към статуквото. А когато предстои да гледаме сеира на други, изгарящите от нетърпение се умножават. Умеем да наливаме вода в мелницата на мераклиите за политическа изява. Така те се самообявяват за политическа класа и ни считат за политически декласирани същества.

Стоян Съботинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар