петък, 13 декември 2019 г.

Индивидуализация или отчуждение

Без индивидуализация на политическия процес настъпва многостранно отчуждение. Хората се отчуждават от околната среда. Отчуждават се от възпроизводствения процес – от възпроизводството на живота и от средствата за производство. Отчуждават се от държавата. Отчуждават се един от друг.

На индивидуалното участие в политическия процес пречи партийната система. Корумпираната партийна система чрез отлъчване на безпартийните от политиката се защитава от разобличения. Като няма безпартийни политически организации, безпартийните имат право да говорят там, където най-малко се чува. Социални мрежи и връзки, които нямат достъп до взимащите определящи решения органи, зависят от капризите на едни или други журналисти. Хората, които не могат чуваемо да изразяват общностните си чувства, са много. И да имаш гражданска смелост да казваш истината, няма кой от взимащите решения да те чуе.

Институциите са зависими от отделни индивиди, а тези индивиди в много случаи са чужди на интересите на мнозинството индивиди. Трябва да се обединим, за да ни слушат.


Петко Грудов

Няма коментари:

Публикуване на коментар