понеделник, 23 декември 2019 г.

Безучастие от неравноправие

Най-после президентът стигна до въпроса: „Има ли неправилен прочит на Конституцията?“ А ако има, този въпрос е свързан с други: Кои глави от Конституцията се четат неправилно? Кой ги чете неправилно? Неправилното четене не е свързано само с една глава. Свързано е с немалко хора.

Президентът и проф. Е. Друмева, председател на правния съвет при президента, заговориха за право на българските граждани на индивидуална конституционна жалба. Проф. Друмева обяснява, че за да не се затлачва работата на Конституционния съд с по-маловажни от конституционнозначимите жалби, ще има съответен ред. Индивидуални конституционни жалби ще се приемат само от граждани, за които са изчерпани възможностите да се обръщат към по-долустоящи институции.

Възниква отново въпросът: към кого да се обръщат гражданите, които са недоволни от прочита на Конституцията от Конституционния съд? Млади политици-партийци от парламента ги утешават с правото на протести. Но социологът Гълъбов правилно казва, че преди правото на протести трябва да има право на участие в приемането на решения. Конституционният съд не признава такова право на гражданите относно решения за промени в Конституцията, касаещи държавното устройство на Република България. А Конституционният съд не е „уязвим“ като главния прокурор, на когото щели да търсят разследващ го прокурор! Днешните партийци-законодатели ни намериха по-неразкъсваем порочен кръг от омагьосаните кръгове на Т. Живков.


Г. Вълчанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар