понеделник, 30 декември 2019 г.

Субектни възможности

Факторите, допринасящи за превръщането ни в политически субекти, са разнообразни. Важно е да противостоим на отрицателните последствия от разделението на труда. Преодоляване изискват и проявленията на неграмотността у нас. Политическата съзнателност изисква привличане на хората към сътрудничество в създаването на духовни ценности. Това не значи, че трябва да отлагаме политическата самоорганизация, докато всички станем високопросветени.

Съществуват много потенциални политически възможности. Дано новата 2020 година има по-голям простор за разкриването им. Да открие пътеки и пътища за изява на политическата активност на българите. Не само и не толкова с протести. А, като съзнателни инициатори на промени към политическа действеност на избирателите, от нас зависи докъде ще стигнат разговорите за Конституцията. От нас зависи дали ще се сведат до „разследването“ на главния прокурор, или ще се задълбочат до необходимостта от премахване на политическото неравноправие на гражданите.

Доколкото я имаме, политическата ни съзнателност трябва да е по-целенасочена. Да се стремим към изменение на обществената среда не с оглед на изборите през по-следващата година, а с оглед на умножаването на формите на взаимодействие между нас. Главно да е стремежът ни към активизация на характерните черти, отличаващи ни от многохилядните видове хайванчета, а не на протести да ревем като тях. С участие в процеса на приемането на решения да постигнем хуманистична целенасоченост на динамически развиващата се човешка природа.

Стоян Съботинов

Няма коментари:

Публикуване на коментар