петък, 25 декември 2020 г.

Възгледи – плурализъм

Хората имат различни възгледи за света и човека, а трябва да се стремим към единство. Необходим е масов стремеж към институционално устройство, способстващо за усъвършенстване на човека. Преобладава мнението, че общественото устройство трябва да способства за развитието на способностите на всички хора.

А партиите са средства за манипулиране на душите на хората. Те се опитват да показват неповторими разбирания относно това кое е добро за човешките същества. Признавайки, че всеки човек има индивидуална съвкупност от способности и стремежи, забравят валидността на това и за политическите признаци. Разбирането за добра политика на един съзнателен гражданин може да се различава от разбирането на друг. Способността човек да избира политическа позиция е признак за неговата хуманност.

Държавата трябва да установи правила, гарантиращи на всеки човек свободен стремеж към добра политика, реализиращ се по собствен начин и чрез собствен избор на сътрудничество с други хора. Правото на такъв стремеж у нас е изпразнено от съдържание с недопускането на избирателите до участие в референдуми за изменения във формата на държавно устройство и на държавно управление. Така се нарушава правилото, засягащо и държавата: „не нарушавай правото на другите да се стремят към своето собствено добро по своя собствен начин“. Така се създава основа за политически конфликт с политически съзнателните граждани. Става невъзможно и постигането на консенсус в българското общество по най-фундаменталните проблеми на политическото ни развитие. Докога ще се примиряваме с антиконституционното ни безправие?

 Честито Рождество!

 

Гр. Вълчанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар