понеделник, 28 декември 2020 г.

Законна власт – само делегираната

Законодателите не биха могли да изброят всички права на българския народ. Те са могли да изброят правомощията на Великото народно събрание (ВНС). Направили са го в чл. 158 на Конституцията на Република България. Никъде в Конституцията не е казано, че на ВНС е делегирано правото да отнема права на българския народ. В чл. 1, ал. (3) на Конституцията е казано обратното.

В чл. 57, ал. (1) е казано, че основните права на гражданите са неотменими. В алинея втора на същия член на Конституцията се казва, че не се допуска упражняване на права, „ако то накърнява права или законни интереси на други“. Правото на народните представители във ВНС да изменят Конституцията, според тълкуването на Конституционния съд, се оказва точно такова; неговото упражняване, или по-точно „право на упражняване на право“, накърнява правото на останалите българи да участват в референдуми за изменение на разпоредби на Конституцията относно формата на държавно устройство и на държавно управление на република България.

В съответствие с чл. 1 на Четвъртата българска конституция, доктрината за изброените правомощия на държавните институции не трябва да се забравя. Държавната власт в република България произтича от българите, от българския народ. Тя е законна само доколкото е делегирана. Никога и никъде българският народ не е делегирал безвъзвратно правото си да изменя Конституцията, включително и деветата ѝ глава. Българската държава има само дадените ѝ от българския народ правомощия. В глава девета на Четвъртата българска конституция не е дефиниран прерогатив, лишаващ българския народ от правото му да изменя с референдум каквато и да е част от своята Конституция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар