сряда, 30 декември 2020 г.

Плурализъм и политическа самоорганизация

Необходимостта от организации, способстващи за задоволяване на индивидуалните интереси на хората, не намалява. Сдруженията и събиранията по интереси се умножават. Те допринасят за противодействието на отчуждението на хората. Без тях отчуждението на хората от обществото се засилва. Засилват се подозрителността и недоверчивостта на един човек към друг, отслабва взаимното им уважение. Организациите по интереси помагат на задружната работа независимо от държавните институции. Те позволяват постигането на разнообразни ползи. Това, че наблягат на индивидуалните права, не е непременно за сметка на обществото.

Понякога от вниманието на членовете на организациите по интереси отпадат някои от концентричните кръгове като семейство, квартал, селище, област, нация. Политическата самоорганизация е призвана да способства за съсредоточаване на вниманието върху всички кръгове. Нейните структури биха могли да направят по-ефикасна цялата мрежа от пресичащи се кръгове на недържавните институции с многото хиляди сложни връзки между тях. Така всеки от нас ще има много начини за общуване и политическо взаимодействие с другите.

Човек по принцип може да участва в неограничен брой мрежи от междучовешки връзки. Никоя от тях не изчерпва напълно човешката индивидуалност. Но в политическата самоорганизация човек може да постигне сравнително най-пълно самоопределяне като своя противоположност на обществото. Затова е предпоставка неговото доброволно решение. Тогава той може да формира ефективни, гъвкави и конкретни връзки с другите, споделящи политическа отговорност с него. Политическата самоорганизация възниква от съзнателни политически същества.

Постигането на нашите желания предполага нашето сдружаване.

 

Д. Томов

Няма коментари:

Публикуване на коментар