събота, 2 януари 2021 г.

Възможни участници в съпротива срещу партийното господство

За да се включи в движение или организация, противостоящи на партийното господство, човек трябва да е искрен в отношенията си с другите. Той трябва да осъзнае партийната догма като загнездило се зло в човешкото съзнание. Истинската антипартийност може да поражда гняв при ширещите се партийни пазарлъци. Тяхното продължаване в обществения ни живот лишава честните хора от състоянието на самоудовлетвореност. Духовното състояние на антипартийните българи днес е несъвместимо с умствения мързел.

Антипартийният дух все още само тук-там искри. За да запламти този дух, е необходимо настойчиво и непрестанно да го раздухваме. Необходимо е щателно и неуморно разясняване на морално-политическите предимства на непартийната самоорганизация.

Светът трябва да се приема такъв, какъвто е. Небходимо е да се изяснява дълбоката му политическа заседналост в партийните коловози. Искрени или неискрени, партийните пристрастия се съпътстват с устойчиви заблуждения относно историческите перспективи. Парламентаризмът се отъждествява с партийността и тази заблуда трудно се преодолява. Вярващите на партийната „правда“ са много легиони и убеждаването им в непартийната истина изисква много продължителна работа.

Честита Нова година!


П. Грудов

Няма коментари:

Публикуване на коментар