сряда, 5 май 2021 г.

Функциониране на политически структури

Партиите имат паразитно отношение към политическите структури на страната. Партийното сътрудничество има за предмет господството над тяхното функциониране. Съперничеството на различни мнения относно потребностите на цялостния човек остава на последно място. Жаждата за власт постоянно преследва партийните функционери. Даже и рекламирайки свободната дейност, те се стремят да налагат на хората своето управление. Така виреят авантюристични команди, налагащи на общността лични интереси.

Ако властта се явява в качеството на цел, намират място и подходящи за нея средства. Вирусът на тоталитаризма прониква във всички партии, включая в наричащите се либерални, народни или демократични. Партиите само на думи си поставят за цел създаването на условия за личностна реализация на всички хора. За партията е важно човешката маса да е непоколебима в подкрепата си за нейната парламентарна борба. Разкриващият се като самостоятелна личност човек се разглежда от партийците като фактор на анархията.

Партиите отучват хората от политическа самостоятелност и ги тласкат в блатото на конформизма. Те ги отвличат и от истината и от стремежа да бъдат сами себе си. Преследвайки целите си, те прибягват до лавиране и словесно мошеничество. Придържат се някои и към користни компромиси. Търсят сговорчиви хора с хитрост. Празнословието и разминаването между думите и делата намират широк простор.


Георги Тодоров

Няма коментари:

Публикуване на коментар