неделя, 12 септември 2021 г.

Когнитивно-рационално ниво на политическото поведение

От политическата ни култура зависи нашата способност да изразяваме адекватно собствените си стратегически социални интереси. Без нея не можем да отстояваме правата си нито при косвена парламентарно-представителна, нито при пряка демокрация. А повишаването на когнитивното равнище на социално-политическото ни поведение блокира още през миналия век.

Високотехнологичните средства за масова информация маскират идейно-политическата мизерия у нас. Идеологическата дезинформация води до поддържане на вековно политическо ниво на нашата държава, намиращо израз в посрещането на всяко ново политическо предложение с въпроса: „Къде го има това по света?“ Илюзията за всеобхватна политическа информираност не допуска възприемане на нещо различно от вече станалото в чужбина.

Медийно предаваната социално-политическа информация не способства за участие на обикновените граждани в политическа дейност. Чл. 12 на Конституцията отрича правото на такова участие на безпартийните, но никой не протестира за това. Липсват критерии за необходимото организационно-политическо ниво на качествата на избираните в органите на държавната власт. Достъпът на всички до практически неограничено количество социално-политическа информация създава у много хора самочувствие за готовност за участие в политически действия и решения. Но участието на по-голямата част от тях се изчерпва с коментиране на прояви на известните политици-партийци. Някои, увлечени от социалната инерция, участват и в стихийни политически действия.

За много интернет потребители оценката на получаваната социално-политическа информация е непривлекателна задача. Тяхното рационално-когнитивно ниво се котира като по-ниско от това на класическите средства за масова информация. Понякога те нямат морално-ценностни задръжки и политическите им реакции са повърхностни, едностранчиви и самонадеяни.

Политиката засяга съществено-необходимите интереси на всички граждани и всеки е длъжен да защитава политическите си идеи и позиции. А настъпилата през 2021 година политическа криза вече налага не само да защитава идеите си, а и да ги прилага. Това изисква отказ от очакването на поредния месия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар