понеделник, 20 септември 2021 г.

Политическа криза, изискваща преодоляване без преписване

Като традиционни преписвачи от белгийците се успокояваме, че такава политическа криза като нашата неотдавна имаше в Белгия. Но социално-икономическото положение в България е далеч по-лошокачествено, отколкото в Белгия. Затова усилията за възпроизвеждане на досегашното състояние на обществото в България са много по-неоправдани в нашата, отколкото в белгийската държава. Политическият конфликт у нас изисква по-радикално разрешаване.

Хенрих Батишчев е прав, че противоречието се осъществява, доколкото се разрешава. Разрешаването като преодоляване пренася движещата обществото напред взаимоотрицателност в нови единства на противоположности, а разрешаването като възпроизвеждане я възстановява в предишното единство. Противоположните страни в българската политическа система вече са изгубили достойнствата на противоположности в движещо обществото напред противоречиво единство. Затова противоречието между българските управляващи партии и партиите в опозиция трябва да се разрешава като преодоляване и да остане в историята.

Неизчерпаеми възможности на двигател на обществото напред има противоречието, което е породило самата държава. Това е противоречието между овластяващи и овластявани. Овластяващи и представлявани са избирателите. Овластявани като представляващи или управляващи са избираните. За да осъществява изначалната си функция това противоречие в съвременните условия на необходима демократизация, трябва да се научим да номинираме, да подбираме и да критикуваме представляващите ни и управляващите по-добре, отколкото правят това съществуващите партии. Изобилието на информация не може да ни направи способни на всичко това, ако не започнем сами да го правим.

В условията на действието на сегашните Конституция и Изборен кодекс трябва да се започне със създаването на инициативни комитети и номиниране на кандидати за независими народни представители. На събранията за гласуване на такова номиниране трябва да се канят всички граждани от съответния избирателен район. Дошлите желаещи да присъстват трябва да имат право на глас при определянето на номинираните. И да не изберат предложените за независими народни представители на изборите, ще трупаме ценен опит за създаване на избирателска самоорганизация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар