неделя, 17 юли 2022 г.

Справедливост при дефицит на мъдрост

Обсъждахме правилата за справедливо поведение през цялата изминала година на избори и продължихме това през 2022 година. Продължават протестите против избраното управление. Оказа се дефицитно и единогласието на правителството. На какво се дължат продължаващите да се изявяват дефицити на държавната ни власт? В края на изтеклия век Н. Н. Мойсеев казваше, че основният дефицит е дефицитът на мъдрост. Едва ли този дефицит е вече преодолян.

Важни фактори за политическите ни дефицити спомена поетът Стефан Цанев в интервюто си дадено на П. Златарева и излъчено от БНТ на 2 март 2022 г. Такъв фактор бил фактът, че умните хора не искат да се занимават с политика, и в резултат на това ги управляват глупци. Истина има и в думите на поета, че с политика се занимават хора, неспособни на реализация в други области на обществения живот.

Защо е така? Защото умните и високонравствени хора не искат да се натрапват на овластяващите избиратели. А мнозинството избиратели не могат да ги предложат, защото не участват в процеса на номинирането на кандидатите за избиране в органите на държавната власт, тъй като номинирането е политическа дейност, забранена на безпартийните граждани от чл. 12 на българската Конституция. Премахването на тази несправедливост предполага промяна на Конституцията ни. Установяването на пълноценна политическа справедливост изисква самоорганизиране на избирателите и предоставяне на право на всеки избирател да предлага кандидати за избиране в органите на властта. Това още не значи, че веднага ще преодолеем дефицита на политическа мъдрост. Но този дефицит постепенно ще намалява и липсата на организационно-политически опит ще се преодолява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар