понеделник, 19 септември 2022 г.

Партийна и демократична интелектуална нагласа

Партийците функционират политически с нагласата, че партията им трябва да управлява държавата. Членове на управляващи партии смятат, че може и трябва да се разпореждат на всички нива и във всички звена на държавната структура. Партийното монополизиране на политическата дейност ги кара да мислят, че са отговорни за артикулацията на всички нейни актуални проблеми. Надяват се, че могат да предотвратят всички неблагополучия в нея. Но избягването на неуспехите в тяхната дейност много често предизвиква нарушения на реда в дейността на други. Стараейки се да премахват източниците на недоволство на някои групи, често водят до спазване на неподходящи правила. Партийният ред у нас нееднократно стига до безпорядък.

Понякога завистта на някои партийци води и до предизвикване на нелигитимно недоволство. А може да възниква недоволство, пораждано от процеси, които е невъзможно да се предотвратяват. Тогава всички звена на политическата система трябва способстват за неговото преодоляване чрез разясняване на ролята на обективните фактори, обуславящи конкретната ситуация. Обаче много партийци не се включват в такава разяснителна дейност. Надяват се кризисната ситуация да лиши техните политически противници от подкрепата на избирателите. Партийната конкуренция може да е полезна като надпревара за най-близка до истината интерпретация на политическата необходимост, но може и да е много вредна като източник на нагласа към задоволство от политическата дискредитация на конкурентите.

Издигнатите от избирателите представляващи нямат никаква заинтересованост от провал на други депутати. Те за заинтересовани от общия успех, защото общият успех е полезен за хората от всички избирателни райони. Те са заинтересовани от високата оценка на избирателите за депутатската им дейност до края на мандата им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар