петък, 30 септември 2022 г.

За предсрочните избори

От работата на избираните зависи спестяването на разходи за извънредни избори. Предсрочни избори предизвикват: лоша работа на избраните; желание на мнозинството в органите на властта да бъде по-голямо; липса на мнозинство; непомерно пораснало самочувствие на опозицията. Предсрочните избори може временно да снемат натрупано политическо напрежение, но не водят до трайно разрешаване на противоречията. С предсрочни избори не се издига висотата на изборния процес. Те могат частично да подобряват или да влошават състава на избраните. Реализират вредна взаимоотрицателността на редовността и цикличността. Взаимното им възпроизвеждане се нивелира до случайни съвпадения.
 
Предсрочните избори може временно да предизвикат интерес към необходимост от социалнo-политическа промяна. Но устойчивата тенденция на изменението на избирателската активност е спад. Най-лесно приложимо от управлението средство за противодействие на този спад е увеличаването на изборните разходи. Увеличават се разходите: за „разкрасяване“ и разгласяване на описания на „достойнства“ на партийни кандидати; за експониране на нагледни материални и налични резултати; за прикриване на провали в работата, нa връзки с компрометирани личности; за тиражиране на твърдения, обясняващи неизпълнението на обещания с повлияли на работата външни фактори.
 
Партийни функционери и политолози не спират да тиражират манипулационни твърдения за потребност от партийна артикулация на интересите на големи обществени групи. Разностранно поддържани и издържани, многобройни медии се поставят в услуга на пропагандирането на партийните заслуги, интереси, каузи, платформи. Оправдава се получаването на значителни партийни субсидии. Съвременната парадоксална социална ситуация изисква от властващите и техните глашатаи постоянни усилия за оправдаване с обективни фактори. 


Сатой Чатой, Из "Противоречивост и плурализъм", 2017

Няма коментари:

Публикуване на коментар